tak sangka ada biskut yg begitu mudah!
semalam anak jiran ajak ica buat kuih raye.. jdi..pk punya pk..ica nak buat sarang semut.
mula tu..macam tak mo buat..sbb dalam resepi dia suh parutkan doh. ica takde apa2 benda yg boleh dijadikan parut. tp..nekad jugak. ica plan nak potong kecik2 je nnt.
sekali je..bila bancuh doh....dia jadi perui..elok je. huhuhu..bestnye. juz tinggal scoop dalam cup n tabur coklat rice. itu pun anak jiran yg buat. ica juz bancuh doh je. senang sangat2!!
jadi!
rangup!
sedap!
ica amek resepi ni di... my resepi...
resepi oleh...jannah83
jom tengok resepi ni. tapi kan...cam biasa la... ica ada ubah sket.
jadi...sesiapa yg takde parut tu..dan tak tahu cara nak parut tu...leh la try sukatan yg ica buat ni.
lepas tu..tak paayh pukul2 telur n gula tu. akak ica kata..kalau buat biskut kita juz gaul2 je dgn spatula. kalau buat kek baru pukul2 bagai.
RESEPI BISKUT SARANG SEMUT
bahan:
5sb marjerin
50g gula halus
1st esen vanila
1bj kuning telur
1cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung kastard
3/4 cwn tepung jagung
1/2 baking powder
coklat rice secukupnya
paper cup..secukupnye
cara:
>gaul rata marjein,gula esen vanila dan kuning telur...
>pastu..masukkan tepung yg telah di ayak bersama baking powder.. masukkan sedikit2 ye... gaul rata.
>doh akan jd perui... kalau tak cukup perui..leh tmbh sikit tpg gamdum.
>sudukan dalm paper cup. taburkan coklat rice.
>bakar... 160'C..selama 15 min. (bergantung pada oven masing2)
>siap!
No comments:
Post a Comment