Thursday, 11 August 2011

KUEY TEOW BANJIR

amboi..amboi..amboi...
awal betul ica bersiaran arini yer.. selalu tu...selepas tengahri baru masukkan n3. dah masukkan..n3 la pulak.. bukan maksud dia sama je ke?
harini ica ada semangat memblog lebih sikit. mungkin sbb semalam dah dapat sedikit lg ilmu cam ner nk buat frame kat gambar. dan cam ner nak buat text atas gambar. jgn gelakkan tau! kesiankan kat ica? lambat. orang lain mungkin dah sampai hufur Y. ica baru nak masuk B. tu la ica...selalu kalau dok depan pc ni..facebook tu je yg ko bukak. balik2 klik kat page facebook manjang. tak penah nak try tgk2 toturial blog.
patut la ilmu ko cetek camtuuuu je. (*-*)
ko tgk blog orang len..sume cantik2..macam2 dorang buat dah. betol2 ketinggalan zaman nih!



dah..dah..dah.. jgn membebel lg.. subuh2 lg dah kena bebel ica ni. padan muka aku! hehehe
meh kita tgk ica buka ape semalam. kita layan dulu gambar juadah yg mydear beli semalam.


roti gulung. memandai je bg nama roti gulung. hehehe.. tak nau nama dia ape. tp..kulit dia tu..bukan roti sebenarnye. tp..lembut la. inti dia macam inti karipap. rasa? boleh laaa...


sate daging. agak liat la jugak. tp..boleh kunyah la. kuah kacang dia.. sedap. 
semalam seharian ica duk kat rumah. dari selepas subuh..ica dah ke tanah. mula2 tu bersihkan kereta. pastu..ica pun start la mengalih2kan pokok sayur2an yg ica tanam. tak byk pun.. 
tak ambil gambo pulak pokok2 ica pindahkan tu yer.. nnt la.
bila dah ptg tu..ica dok layan cerita korea je..
 channel astro 393. best la citer tu.. tajuk you don't know women.
terasa busan dok depan tv je..ica pun terfikir nak goreng kotiau tp.sbb mydear suka basah..like mee goreng basah.. dia suka yg berkuah kottt.  ica pun bg banjir ini kotiau.


cara dia sama je macam buat kotiau goreng biasa..cuma bg air je lebih. pastu..pekatkan kuah dia dgn tepung jagung. tp yg ica buat ni special sket sbb ica guna stok daging. jadi hasilnye mmg mengancam!
meh ica kongsi resepi mudah ni.

KUEY TEOW BANJIR

bahan:
3ulas bawang merah
3ulas bawang putih
1inci halia
15biji cili padi
15biji cili kering- di kisar halus
500gram kuey teow
2cwn stok ayam/daging
secukupnya ayam di potong kecil2
secukupnya sawi di kerat2
2biji tomato
1sb sos tiram
sedikit garam
2sb kicap masin
secukupnya fishcake
secukupnye dauh sup/saderi/daun bawang
1sb tepung jagung dibancuh dgn sedikit air.

cara: 
>blend cili kering, cili padi, bawang merah, putih dan halia sampai halus. dan tumiskan sampai garing.
>masukkan ayam yg telah di potong kecil2.masukkan sos tiram, kicap, fishcake gaul. masukkan stok ayam. tunggu sampai mendidih.
>masukkan batang sawi yg telah dipotong kecil tunggu mendidih.
>masukkan air tepung jagung utk memekatkan kuah.
>masukan daun sawi. dan tomato. lembut..
>jgn lupa letak secubit garam. matikan api
>kotiau dicelur di dalam periuk yg lain. hingga lembut 
>jgn celur terlalu lama... sbb kotiau mudah lembik
>bila nak hidang...masukkan kotiau dalam bekas..
dan curahkan kuah diatasnye. tabur daun sup/bawang utk rasa
 yg lebih ummhh!


2 comments:

  1. perghh mak aii ica...banjir tuuu..mmg nyum2 ler!!

    ReplyDelete
  2. hehehe... kak cha
    skrg kan musim panas..bg ia banjir sket. hehehe

    ReplyDelete