Sunday 7 August 2011

DALCA

betul ke nama dia dalca?
betul la kot. sbb mak pun panggil dalca. sbb letak kacang dal.
ica ni kan..selalu je tak confident bila nak masak. mesti call.. tnya mak.
padahal senang je. yg tak confident bila masa nak letak dalca tu and byk mana.
mak tak pernah jemu ulang2 ajar ica.. yg tak reti2 nak masak ni.


senang je wat dalca ni. macam masak kari cuba dal tu nak pekatkan kuah. and tambah kacang panjang and carrot. walaupun ica sedaya upaya nak buat sama macam mak buat..tp..tak sama juga. mungkin sbb ica guna santan kotak. tp...rasa dia tetap best. mana ica tau best.. sbb mydear bgtau. hehehe.."sedap..sedap..sedap.." mydear akan ckp mcm tu. (*-*)

DALCA
Sumber: mak tersayang..Hjh Gemah bt Tik

bahan:
secukupnye daging ayam- potong kecil2
1cwn kacang dal(direbus terlebih dahulu)
1bj  kentang - potong dadu
4btg longbean- potong dadu
1bj carrot (ica suka carrot sbbtu letak lebih)-potong dadu
1pkt kecil serbuk kari (di bancuh dgn sedikit air..jadikan pes)
200ml santan (ica guna santan kotak)
3ulas bwg merah-dicincang
2ulas bwg putih-dicincang
air secukupnya
secubit garam
sedikit minyak utk menumis
cara:
tumis bawang merah n bwg putih sampai naik bau. masukkan pes kari..kacau lagi..sampai garing. masukkan air dan ayam, kentang... tunggu sampai kentang empuk. bolehlah masukkan dal yg telah di rebus terlebih dahulu beserta kacang panjang and carrot. didih..masukkan santan dan garam. sampai mendidih. siap. boleh la di cicah dgn roti jala. :-)

No comments:

Post a Comment