Sunday 14 August 2011

MURTABAK SEGERA...mudah di sediakan

hari ni dah 14 ramadhan. aii..cepat betul masa berlalu.
kalau boleh tahun ni ica tak nak raye tu wujud. sbb tahun ni ica tak dapat balik beraya di johor. waaaa..sedih3x!
hahaha..ada yg marah? orang lain tertunggu2 raya ye sbb nak balik kampung jumpe family. hmm.. ye ler.. nak tan nak..raye pasti muncul. kan? ape ica nak masak raye nnt ek?
sebenarnye dari 1 ramadhan lg..ica dah berkira2 nak masak ape raye nnt. tak la lemang. sebab ica tak minat pulut. takat makan sket tu boleh la..lebih2 tak lalu la... 
udah..udah..udah... ada 16 hari lagi puasa. jgn cerita raya lagi. mydear cakap..ica ni suka menyedihkan diri sendiri. sendiri bukak cerita raye...lepas tu..sendiri sedih. :'(





semalam juga selain buat kek pandan tu..ica buat murtabak segera ni jugak. mmg dah lama teringin nak buat. sejak2 jumpa resepi mudah ni kat myresepi.
 resepi ni datangnye dari minami133. tak sangka boleh buat murtabak menggunakan kulit popia. waahh bestnye. walaupun jauh dari mak..ica masih boleh makan murtabak ala-ala mak buat. tp...sekali jintan and ketumbar takde stock pulak daaa... mak ica perap daging tu dgn jintan n ketumbar. tu yg len tu. sedap sgt!
 jd..bila takde 2 benda tu...ica buat la macam minami tu buat. guna rempah kari.
 tp..ada beberapa  perkara ica tak bubuh. kentang tak bubuh..sbb lambat empuk. nnt mesti nak kena letak air lebih. sedangkan ica nak daging tu dlm keadaan kering. daun sup tak bubuh sbb stock habis. pak aji pun tak..sbb daging tu dah ada rasa lemak2. pendek kata..ica buat ikut suka hati ica. hihihihi..
yg penting nak ada rupa macam mak buat!
jom la tgk resepi murtabak ni. 
inti murtabak ni ica bg resepi ica tau. sape nak tgk resepi minami..boleh tgk DISINI



RESEPI MURTABAK SEGERA

Bahan:
100g   daging dicincang (sebelum tu rebus tu sampai empuk)
1sb   rempah kari- bancuh dgn sedikit air
1ulas   bwng merah-di cincang
1ulas   bwg putih-dicincang
sedikit   minyak utk menumis
1/2 btg    carrot
1bj    bwg besar- dipotong kasar
secukupnya    kulit popia
2biji    telur
secubit garam

cara: 

>tumis bwg merah n bwg putih hingga naik bau.
>masukkan pes kari. kacau hingga garing
>masukkan daging yg telah di cincang
>masukkan carrot. carrot ni potong 1inci pjg. tebal1mmx1mm.
>angkat..sejukkan.
>di dalam bekas lain..pukul telur. kejap je.jgn lama.
>ambil kulit popia..bentangkan. tabur daging.. pastu..tabur bwg kasar yg dihir kasar td. 
curahkan sedikit telur. secukupnye.
> bungkus segiempat.
>goreng atas non stick pan.
>siap!

No comments:

Post a Comment