Friday 26 August 2011

SUP AYAM

hari ni 26 Ramadhan. tinggal beberapa hari saje lg..ramadhan akan meninggalkan kita.
ntah tahun depan dapat berjumpa lagi atau tidak... hanya Allah yg tahu.
ini bermakna juga...hari raye dah semakin hampir. hati ica semakin sayu.
mengenangkan nasib..beraya di perantauan. sedih sgt. bila dgr lagu raye yg sayu2 tu..kompom menangis punya la. terlalu rindu dgn mak dan ayah di Johor.


bila asik teringat kat mak... teringat sama masakan mak yg sedap2 tu.
kelmarin..ica teringin sgt masak sup ayam...macam mak buat.
sebelum ni pernah buat sup ayam..tp..tak best la rasa dia. mungkin rempah ready made tu..kureng power.
jd..kali ni ica tak mo guna rempah ready made.
so...ica cuba ingat2 bahan ape yg mak letak.
dibawah adalah resepinye! mmg menjadi.
sedap sangat!
pandai jugak aku masak sup rupanye.
rasanye sama macam sup ayam mak buat.
tp..mak tak letak carrot la. ica tambah carrot sbb i like carrot!

RESEPI SUP AYAM

bahan: 

1/2kg ayam
4biji kentang
1biji carrot
2biji bawang merah - dihiris halus
3biji bawang putih - dihiris halus
1inci halia - ketuk..pecahkan
1sk ketumbar
1/2sb jintan manis
1sk lada hitam biji
daun sup
1.2liter air/stock ayam
bahan tumis:
1/2 btg kulit kayu manis
1 kumtum bunga lawang
3biji bunga cengkih
1biji buah pelaga

cara:
> blend halus ketumbar jitan dan lada hitam (guna blend yg kering tu eh)
>tumis bahan2 tumis..sehingga naik bau..baru la masukkan hirisan bawang merah, putih dan halis yg telah di pecahkan. sampai naik bau.
> masukkan ayam yg telah di kerat kecil.
>masukkan bahan yg telah di blend td.. gaul.
>masukkan air.. tunggu didih dan ayam empuk.
>masukkan kentang...empuk..baru masuk carrot. tunggu didh lagi.
>siap!
>hidangkan bersama hirisan daun sup dan daun bawang bersama bawang goreng juge!

No comments:

Post a Comment