Saturday 23 July 2011

UDANG LEMAK BELIMBING BULUH

arrgghh! bengang..bengang..bengang! pagi2 ni...hilang mood ceria. korang tahu... ada org tu..dgn beraninye kutuk JB kat FB. dia ckp.."jb mmg tak best pun". tu diaaa.. hot terus ku rsa. berani2 dia kutuk. bila usha info pasal dia.. org muar jhr rupanya. heran2.. berani dia kutuk negeri dia sendiri. mungkin dia nak bergurau. tapi..aku tgk..tak kena langsung tempat dia nak bergurau. FB bukan tempat sesuai nak kutuk mana2 negeri. dah la aku berbulan2 tak balik johor. jb ke..jhr ke..seangkatan. kutuk jb sama la kutuk jhr. aku hot! yg lagi heran.. org tu cikgu. cikgu kan..sudah diajar utk berakhlak baik. teladan yg baik. kerana nila setitik..rosak susu setangki. belanga kecik sgt. hohoho. :)

fuuhh! lega sket dah luahkan geram kat sini.

meh kita tgk apa resepi ica ari ni.

gambar ni di ambil sewaktu lauk tgh mendidih. dalam periuk woo.. hahaha.. tak dan hidang lg ica dah snap. heheh.. mula2 ingat ambil gambo nak tepek kat fb..utk peringatan sendiri. sbb setiap kali nak masak lauk ni..mesti telefon mak kat jhr..nak letak ape. asik lupa je. ye la..sbb ica ni jarang masak. malas kot! hahaha. macam biasa.. ica mmg suka mkn yg masam2. mak ckp.. kalau tak nak masam.. celur dulu belimbingnye. 1st time buat..ica celur.. tp..mcm tak best. tak masam. atau mungkin belimbing buluh kat belakang rumah ni..kurang msam kot. ntah..tak try pulak mkn gitu je.
lauk ni simple. orang yg tak reti msak mcm ica ni..mmg sesuai sgt la masaknye sbb cepat siap. jimat masa.
korang nak resepi.. meh tgk..

RESEPI UDANG LEMAK BELIMBING BULUH
sumber: mak tersayang yg di rindui selalu


 -bwg putih (hiris halus)
 -bwg besar (hiris kasar)
-halia  (hiris halus)
-udang
-santan pekat
-belimbing buluh (belah 2..kalau tak nak masam..celur dulu)
 - lada besar/ cili - ica suka warna hijau :)

caranye:
tumis bwng putih dgn halia sampai naik bau
masukkan santan pekat.tunggu didih. kacau selalu ye. nnt pecah minyak.
masukkan hirisan cili besar/kecik & bwng besar
masukkan belimbing dan udang.
siap!
kalau belimbing dah celur..masukkan udang dulu..kalau tak nnt belimbing tu..hancur la pulak.

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment